• Начало
  • Новини
  • В търсене на най-старата дестилерия на Шотландия: Случаят Литълмил

В търсене на най-старата дестилерия на Шотландия: Случаят Литълмил

В търсене на най-старата дестилерия на Шотландия: Случаят Литълмил
15 април 2019

В търсене на най-старата дестилерия на Шотландия: Случаят Литълмил

Дестилерията Литълмил, малко преди да бъде затворена, Снимка Loch Lomond Group

Когато Хенри II навлиза в Ирландия през 1170, той забелязва, че ирландските монаси имали навика да произвеждат и пият uisce beatha (произнасяно иш-ке-ба), от Галски „вода на живота”. За съжаление не знаем къде за първи път той е забелязал тази практика, но отбелязва, че това е било обичайно за ирландските манастири. От Ирландия дестилацията е пренесена в Шотландия накъде между 12-ти и 15-ти век, където също се превръща в обичайна практика в шотландските манастири.

Първата писмена следа към производството на шотландско уиски, факт често цитиран от уиски историците, е споменаването в Архивите на Хазната на Крал Джеймс IV на покупка на aqua vitae (вода на живота) от Брат Джон Кор през 1494 г. Архивите на Хазната са били дневници на домакинските разходи на шотландския крал. Дестилацията е била извършена в Бенедиктинския манастир в Абатство Линдорс във Файф. Това е най-старото свидетелство за дестилерия в Шотландия, с което разполагаме. Имало е обаче и други манастири, които са произвеждали вода на живота (aqua vitae), а някои от тях биха могли да са предшествали Абатство Линдорс. Между другото, Джеймс IV не е бил заинтересован от пиенето на вода на живота (aqua vitae). Той я е използвал в алхимически експерименти.

Днес има открита нова дестилерия, наречена Линдорс Аби, изградена сред останките на древния манастир. Те дори правят уиски, въпреки че все още не са го пуснали на пазара. Дали това прави Линдорс най-старата дестилерия в Шотландия? Ами, не точно, но това повдига много интересни въпроси.

Какви са критериите, по които да се определи най-старата дестилерия в Шотландия? Трябва ли да е работила непрекъснато от откриването си или ще се зачете, ако е била затваряна за определени периоди? Много шотландски дестилерии са преминали през периоди на прекъсване на производството, особено по време на Сухия режим в САЩ и по време на двете световни войни. Дестилирането в Линдорс Аби е преживяло 500-годишна пауза, така че е пресилено да я наричаме най-старата дестилерия в Шотландия.

От каква гледна точка трябва да се измерва възрастта на дестилерията? От когато е започнала да произвежда уиски или когато е получила официално разрешително от правителството? Трябва ли дестилерията да е носила едно и също име или да е работила на едно и също място? Трябва ли все още да работи или да продава уиски?

През 17-ти и 18-ти век дестилацията е била широко разпространена в Шотландия. Всъщност всяка малка ферма е разполагала с малък казан. След въвеждането на акциза върху алкохола през 1660 г., повечето от тези казани, особено разположените в Хайлендс, продължават да работят незаконно. От 1781 г. се забранява дестилирането на алкохол от частни лица. Някои от тези фермерски казани вероятно са се превърнали в официални инсталации за производство на алкохол. Лагавулин и Боумор, и някои други, са започнали по този начин.

Контрабандистите също са използвали незаконни казани, някои от които в крайна сметка са били лицензирани и с времето са се превърнали в големи производители на алкохол. Дестилериите Гленливет и Хайланд Парк, наред с още няколко дестилерии, водят началото си от контрабандисти, които са произвеждали уиски много преди техните дестилерии да бъда официално лицензирани.

Всъщност, в Хайлендс разликата между фермерите и контрабандистите е била много малка. И двете групи са били нелицензирани, и двете работили нелегално. Много от емблематичните дестилерии на Шотландия са правили контрабандно уиски, много преди да получат лиценз, така че действителната дата, на която са отворили, остава предмет на интерпретации.

Официално трите най-стари дестилерии в Шотландия са Глентурет (1775), Боумор (1779) и Стратайла (1786). Всичките три са работили на едно и също място от откриването си. Глентурет и Боумор са преминали през периоди, в които са били затворени. Стратайла, от друга страна, е една от малкото дестилерии, работещи без прекъсване от откриването им.

Глентурет започва като незаконна инсталация във ферма. Дестилерията е била официално основана през 1775, но историята на производството на контрабандно уиски в нея датира най-малко от 1717 г. Дестилерията обаче е била без лиценз до 1818 г.

По същия начин Боумор е била организирана през 1779 г. под ръководството на Лорда на Айла, но дестилирането на алкохол на това място датира още от 1766 г. и вероятно операторът на дестилерията Джон Симпсън е оперирал дестилерия в имението на Лорд Бриджънт дори и по-рано. Боумор, първата официално лицензирана дестилерия на о-в Айла, получава лиценза си едва през 1816 г.

Стратайла е основана през 1786 г. от Джордж Тайлър и Аликзандър Милн. И двамата са се занимавали с производство на лен и са търсили да разнообразят бизнеса си. Никой от тях не се е занимавал с контрабандно уиски. Според Иан Логан, Световен посланик на марката Чивас Регал, Стратайла са получили лиценз през 1786 г.

 

2017 Littlemill Private Cellar Edition, Снимка Loch Lomond Group

Какво ни води до включването на Литълмил в тази класация? Дестилерията Литълмил е основана през 1772 г. от Джордж Бюканан от Глазгоу след закупуването на имението Окенторли. То е разположено върху стара пивоварна, датираща още от 14-ти век в село Боулинг на бреговете на река Клайд, точно след края на град Глазгоу. Дестилерията не е далеч от дестилерията Окентоушън, с която са споделяли един и същ източник на вода - потока Окенторли на хълмовете Килпатрик.

Местоположението на дестилерията е било идеално. Река Клайд е давала възможност за лесно транспортиране на уискито до Глазгоу. Завършването на канала Форт и Клайд през 1790 г. и на Юниън Канал през 1822 г. е позволявало лесно транспортиране на уиски и до Единбург.

Дестилерията е разположена на разделителната линия между Лоулендс и Хайлендс. Докато дестилерията технически е в Лоулендс, полята, от които традиционно е получавала зърното си, са били в Хайлендс.

Предишните собственици на Литълмил отдавна твърдят, че тя е сред най-старите, ако не и най-старата в Шотландия. Обичайно цитираното доказателство е бил датираният камък, поставен във фронтона на една от сградите на дестилерията, в който е издълбано числото 1772.

Дори и датираният камък да е важен, сам по себе си той не е бил достатъчно доказателство. Понастоящем Лох Ломонд Груп, сегашните собственици на марката Литълмил, започнаха проучване за произхода на Литълмил. Проучването откри архиви на местния магистрат в Дъмбартън от 2 ноември 1773 г., в които е посочено, че “Робърт Мюър от Литълмил” е получил първото разрешително от правителството на Крал Джордж III да “продава ейл, бира и други акцизни алкохолни напитки.” Връзката между Бюканан и Мюър е неизвестна.

Важността на лиценза се подчертава от факта, че през 1772 г. до дестилерията е построена къща, в която да бъде настанен служителят, който е трябвало да следи производството на дестилерията и да събира дължимия данък. Било е обичайна практика до средата на 20-ти век дестилериите да осигуряват жилища на данъчните служители. Нямало да има данъчен служител на място, ако дестилерията не е имала разрешително за работа. Това прави Литълмил най-старата лицензирана дестилерия в Шотландия, независимо че същата вече не работи, а производствените мощности вече са демонтирани.

Според Колин Матюс, Президент и Главен изпълнителен директор на Лох Ломонд Груп:

„Всеки е можел да дестилира алкохол преди 1781 г., но не е имал право да го продава без съответното разрешително. Разрешителното, дадено на Литълмил, е било за продажба на акцизни алкохолни напитки. Ето защо, според нашите разбирания, това е бил първият лиценз, даден за дестилиране и продажба на уиски от едно и също лице. Трудно е да се каже дали са били издадени други разрешителни преди 1773 г. Към днешна дата и доколкото ни е известно никой не е представил писмено доказателство за лицензирана дестилерия преди 1773 г. Вярваме, че ако някой друг е открил подобен вид доказателство, то щеше да бъде показано, за да се претендира титлата „Най-старата лицензирана дестилерия на Шотландия”, точно както ние го направихме.”

Матюс подчерта важността на твърдението на Литълмил, отбелязвайки, че:

„Марката Литълмил е марка с дълга и горда история, датираща почти два и половина века назад. Тъй като Литълмил е била широко уважавана марка, понастоящем разполагаща с удостоверени писмени документи, датиращи от 1773 г., потвърждаваща, че Литълмил действително е била първата лицензирана шотландска дестилерия, то това повдига марката на ниво високо над останалите.”

Литълмил има още няколко славни момента в своята история. Първият лиценз, издаден след приемането на Закона за акцизите през 1823 г., е бил на името на Джейн Макгрегър. Тя е била вероятно първата жена в Шотландия, притежаваща лиценз за дестилиране на алкохол, въпреки че не е била първата жена, която се занимава с това. По време на периода на фермерските казани, е било обичайно жените от домакинството да работят с казаните.

Като много дестилерии в Лоулендс, Литълмил са дестилирали уискито три пъти. Тази практика се преустановява през 30-те години на 20-ти век.

Дестилерията е била и първата, която е въвела предшественика на „Ломонд” казана. Разработен от Дънкан Томас, американски изобретател, закупил дестилерията през 1931 г., този вид казан комбинира дестилационен казан (pot still) с ректифицираща колона. Чрез смяна на позицията на колекторните плочи, дестилиращият могъл да имитира ефекта от промяна на дължината на гърлото на казана, като по този начин можел да произвежда различни ароматни и вкусови профили в своето уиски.

Това е бил предшественикът и вдъхновението на „Ломонд” казана, разработен от Алистър Кънингам от Хайръм Уокър през 1955 г. „Ломонд” казанът е имал подобна конфигурация като казана на Томас в Литълмил, но е имал възможност и да охлажда независимо трите перфорирани плочи, върху които се е събирал новият алкохол.

Охлаждането на плочите е позволявало на дестилиращия да променя количеството на рефлукса, генериран по време на дестилацията. Рефлукс са кондензираните пари в казана, които могат да се дестилират отново. По-високите нива на рефлукс увеличават контакта на алкохола с медта и създават по-лек, по-рафиниран алкохол, докато по-малки нива на рефлукс произвеждат по-ароматен, силен алкохол.

 

Оригиналните казани на Томас в дестилерията Литълмил, снимка Loch Lomond Group

„Ломонд” казанът увеличава и възможността на дестилиращия да имитира различни конфигурации от казани и да създава различни видове уиски. Първият такъв казан е бил монтиран в дестилерията Лох Ломонд, от където идва и името, и все още се използва. Следващите казани са монтирани в дестилериите Гленбърги, Милтъндъф, Инвърливън и Скапа.

Скапа все още използват „Ломонд” казана за първа дестилация и разчитат на конвенционален дестилационен казан тип pot still за финалната дестилация. „Ломонд” казанът на Инвърливън отиде в Брухлади, където се използва за производството на джин Ботанист. Според Матюс, оригиналните казани на Томас от Литълмил са били разглобени след продажбата на дестилерията.

Дестилерията е продадена на Лох Ломонд Груп през 1994 г. и затворена за постоянно в същата година. Тя е била основно демонтирана през 1997 г. Пожар през 2004 г. разрушава каквото е останало от дестилерията. Оттогава имотът е застроен наново с апартаменти.

През 2015 г. Лох Ломонд Груп представя на пазара Littlemill Private Cellar Collection. Тези силно търсени бутилки представляват последните запаси от уиски Литълмил, притежавани от Лох Ломонд Груп.

Последно пуснатата на пазара партида, 2017 Private Cellar Edition, е втората и се състои от 500 индивидуално номерирани бутилки във формата на декантери, ограничена серия, пълни с 27-годишно уиски. Всеки декантер се предлага с малко парченце от бъчвата, използвана за отлежаване на уискито, както и с тест мостра в мини бутилка. Цената на дребно е около 3000 щ.д. на бутилка.

Матюс казва, “разполагаме с бъчви с много ограничен брой налично уиски,” така че не може да се предвиди колко дълго ще продължи тази програма, но ще има още пуснати в продажба количества от Littlemill Private Cellar Edition.

Sláinte