В търсене на най-старата дестилерия на Шотландия: Случаят Литълмил

В търсене на най-старата дестилерия на Шотландия: Случаят Литълмил
15 април 2019

В търсене на най-старата дестилерия на Шотландия: Случаят Литълмил

Дестилерията Литълмил, малко преди да бъде затворена, Снимка Loch Lomond Group

Когато Хенри II навлиза в Ирландия през 1170, той забелязва, че ирландските монаси имали навика да произвеждат и пият uisce beatha (произнасяно иш-ке-ба), от Галски „вода на живота”. За съжаление не знаем къде за първи път той е забелязал тази практика, но отбелязва, че това е било обичайно за ирландските манастири. От Ирландия дестилацията е пренесена в Шотландия накъде между 12-ти и 15-ти век, където също се превръща в обичайна практика в шотландските манастири.

Първата писмена следа към производството на шотландско уиски, факт често цитиран от уиски историците, е споменаването в Архивите на Хазната на Крал Джеймс IV на покупка на aqua vitae (вода на живота) от Брат Джон Кор през 1494 г. Архивите на Хазната са били дневници на домакинските разходи на шотландския крал. Дестилацията е била извършена в Бенедиктинския манастир в Абатство Линдорс във Файф. Това е най-старото свидетелство за дестилерия в Шотландия, с което разполагаме. Имало е обаче и други манастири, които са произвеждали вода на живота (aqua vitae), а някои от тях биха могли да са предшествали Абатство Линдорс. Между другото, Джеймс IV не е бил заинтересован от пиенето на вода на живота (aqua vitae). Той я е използвал в алхимически експерименти.

Днес има открита нова дестилерия, наречена Линдорс Аби, изградена сред останките на древния манастир. Те дори правят уиски, въпреки че все още не са го пуснали на пазара. Дали това прави Линдорс най-старата дестилерия в Шотландия? Ами, не точно, но това повдига много интересни въпроси.

Какви са критериите, по които да се определи най-старата дестилерия в Шотландия? Трябва ли да е работила непрекъснато от откриването си или ще се зачете, ако е била затваряна за определени периоди? Много шотландски дестилерии са преминали през периоди на прекъсване на производството, особено по време на Сухия режим в САЩ и по време на двете световни войни. Дестилирането в Линдорс Аби е преживяло 500-годишна пауза, така че е пресилено да я наричаме най-старата дестилерия в Шотландия.

От каква гледна точка трябва да се измерва възрастта на дестилерията? От когато е започнала да произвежда уиски или когато е получила официално разрешително от правителството? Трябва ли дестилерията да е носила едно и също име или да е работила на едно и също място? Трябва ли все още да работи или да продава уиски?

През 17-ти и 18-ти век дестилацията е била широко разпространена в Шотландия. Всъщност всяка малка ферма е разполагала с малък казан. След въвеждането на акциза върху алкохола през 1660 г., повечето от тези казани, особено разположените в Хайлендс, продължават да работят незаконно. От 1781 г. се забранява дестилирането на алкохол от частни лица. Някои от тези фермерски казани вероятно са се превърнали в официални инсталации за производство на алкохол. Лагавулин и Боумор, и някои други, са започнали по този начин.

Контрабандистите също са използвали незаконни казани, някои от които в крайна сметка са били лицензирани и с времето са се превърнали в големи производители на алкохол. Дестилериите Гленливет и Хайланд Парк, наред с още няколко дестилерии, водят началото си от контрабандисти, които са произвеждали уиски много преди техните дестилерии да бъда официално лицензирани.

Всъщност, в Хайлендс разликата между фермерите и контрабандистите е била много малка. И двете групи са били нелицензирани, и двете работили нелегално. Много от емблематичните дестилерии на Шотландия са правили контрабандно уиски, много преди да получат лиценз, така че действителната дата, на която са отворили, остава предмет на интерпретации.

Официално трите най-стари дестилерии в Шотландия са Глентурет (1775), Боумор (1779) и Стратайла (1786). Всичките три са работили на едно и също място от откриването си. Глентурет и Боумор са преминали през периоди, в които са били затворени. Стратайла, от друга страна, е една от малкото дестилерии, работещи без прекъсване от откриването им.

Глентурет започва като незаконна инсталация във ферма. Дестилерията е била официално основана през 1775, но историята на производството на контрабандно уиски в нея датира най-малко от 1717 г. Дестилерията обаче е била без лиценз до 1818 г.

По същия начин Боумор е била организирана през 1779 г. под ръководството на Лорда на Айла, но дестилирането на алкохол на това място датира още от 1766 г. и вероятно операторът на дестилерията Джон Симпсън е оперирал дестилерия в имението на Лорд Бриджънт дори и по-рано. Боумор, първата официално лицензирана дестилерия на о-в Айла, получава лиценза си едва през 1816 г.

Стратайла е основана през 1786 г. от Джордж Тайлър и Аликзандър Милн. И двамата са се занимавали с производство на лен и са търсили да разнообразят бизнеса си. Никой от тях не се е занимавал с контрабандно уиски. Според Иан Логан, Световен посланик на марката Чивас Регал, Стратайла са получили лиценз през 1786 г.

 

2017 Littlemill Private Cellar Edition, Снимка Loch Lomond Group

Какво ни води до включването на Литълмил в тази класация? Дестилерията Литълмил е основана през 1772 г. от Джордж Бюканан от Глазгоу след закупуването на имението Окенторли. То е разположено върху стара пивоварна, датираща още от 14-ти век в село Боулинг на бреговете на река Клайд, точно след края на град Глазгоу. Дестилерията не е далеч от дестилерията Окентоушън, с която са споделяли един и същ източник на вода - потока Окенторли на хълмовете Килпатрик.

Местоположението на дестилерията е било идеално. Река Клайд е давала възможност за лесно транспортиране на уискито до Глазгоу. Завършването на канала Форт и Клайд през 1790 г. и на Юниън Канал през 1822 г. е позволявало лесно транспортиране на уиски и до Единбург.

Дестилерията е разположена на разделителната линия между Лоулендс и Хайлендс. Докато дестилерията технически е в Лоулендс, полята, от които традиционно е получавала зърното си, са били в Хайлендс.

Предишните собственици на Литълмил отдавна твърдят, че тя е сред най-старите, ако не и най-старата в Шотландия. Обичайно цитираното доказателство е бил датираният камък, поставен във фронтона на една от сградите на дестилерията, в който е издълбано числото 1772.

Дори и датираният камък да е важен, сам по себе си той не е бил достатъчно доказателство. Понастоящем Лох Ломонд Груп, сегашните собственици на марката Литълмил, започнаха проучване за произхода на Литълмил. Проучването откри архиви на местния магистрат в Дъмбартън от 2 ноември 1773 г., в които е посочено, че “Робърт Мюър от Литълмил” е получил първото разрешително от правителството на Крал Джордж III да “продава ейл, бира и други акцизни алкохолни напитки.” Връзката между Бюканан и Мюър е неизвестна.

Важността на лиценза се подчертава от факта, че през 1772 г. до дестилерията е построена къща, в която да бъде настанен служителят, който е трябвало да следи производството на дестилерията и да събира дължимия данък. Било е обичайна практика до средата на 20-ти век дестилериите да осигуряват жилища на данъчните служители. Нямало да има данъчен служител на място, ако дестилерията не е имала разрешително за работа. Това прави Литълмил най-старата лицензирана дестилерия в Шотландия, независимо че същата вече не работи, а производствените мощности вече са демонтирани.

Според Колин Матюс, Президент и Главен изпълнителен директор на Лох Ломонд Груп:

„Всеки е можел да дестилира алкохол преди 1781 г., но не е имал право да го продава без съответното разрешително. Разрешителното, дадено на Литълмил, е било за продажба на акцизни алкохолни напитки. Ето защо, според нашите разбирания, това е бил първият лиценз, даден за дестилиране и продажба на уиски от едно и също лице. Трудно е да се каже дали са били издадени други разрешителни преди 1773 г. Към днешна дата и доколкото ни е известно никой не е представил писмено доказателство за лицензирана дестилерия преди 1773 г. Вярваме, че ако някой друг е открил подобен вид доказателство, то щеше да бъде показано, за да се претендира титлата „Най-старата лицензирана дестилерия на Шотландия”, точно както ние го направихме.”

Матюс подчерта важността на твърдението на Литълмил, отбелязвайки, че:

„Марката Литълмил е марка с дълга и горда история, датираща почти два и половина века назад. Тъй като Литълмил е била широко уважавана марка, понастоящем разполагаща с удостоверени писмени документи, датиращи от 1773 г., потвърждаваща, че Литълмил действително е била първата лицензирана шотландска дестилерия, то това повдига марката на ниво високо над останалите.”

Литълмил има още няколко славни момента в своята история. Първият лиценз, издаден след приемането на Закона за акцизите през 1823 г., е бил на името на Джейн Макгрегър. Тя е била вероятно първата жена в Шотландия, притежаваща лиценз за дестилиране на алкохол, въпреки че не е била първата жена, която се занимава с това. По време на периода на фермерските казани, е било обичайно жените от домакинството да работят с казаните.

Като много дестилерии в Лоулендс, Литълмил са дестилирали уискито три пъти. Тази практика се преустановява през 30-те години на 20-ти век.

Дестилерията е била и първата, която е въвела предшественика на „Ломонд” казана. Разработен от Дънкан Томас, американски изобретател, закупил дестилерията през 1931 г., този вид казан комбинира дестилационен казан (pot still) с ректифицираща колона. Чрез смяна на позицията на колекторните плочи, дестилиращият могъл да имитира ефекта от промяна на дължината на гърлото на казана, като по този начин можел да произвежда различни ароматни и вкусови профили в своето уиски.

Това е бил предшественикът и вдъхновението на „Ломонд” казана, разработен от Алистър Кънингам от Хайръм Уокър през 1955 г. „Ломонд” казанът е имал подобна конфигурация като казана на Томас в Литълмил, но е имал възможност и да охлажда независимо трите перфорирани плочи, върху които се е събирал новият алкохол.

Охлаждането на плочите е позволявало на дестилиращия да променя количеството на рефлукса, генериран по време на дестилацията. Рефлукс са кондензираните пари в казана, които могат да се дестилират отново. По-високите нива на рефлукс увеличават контакта на алкохола с медта и създават по-лек, по-рафиниран алкохол, докато по-малки нива на рефлукс произвеждат по-ароматен, силен алкохол.

 

Оригиналните казани на Томас в дестилерията Литълмил, снимка Loch Lomond Group

„Ломонд” казанът увеличава и възможността на дестилиращия да имитира различни конфигурации от казани и да създава различни видове уиски. Първият такъв казан е бил монтиран в дестилерията Лох Ломонд, от където идва и името, и все още се използва. Следващите казани са монтирани в дестилериите Гленбърги, Милтъндъф, Инвърливън и Скапа.

Скапа все още използват „Ломонд” казана за първа дестилация и разчитат на конвенционален дестилационен казан тип pot still за финалната дестилация. „Ломонд” казанът на Инвърливън отиде в Брухлади, където се използва за производството на джин Ботанист. Според Матюс, оригиналните казани на Томас от Литълмил са били разглобени след продажбата на дестилерията.

Дестилерията е продадена на Лох Ломонд Груп през 1994 г. и затворена за постоянно в същата година. Тя е била основно демонтирана през 1997 г. Пожар през 2004 г. разрушава каквото е останало от дестилерията. Оттогава имотът е застроен наново с апартаменти.

През 2015 г. Лох Ломонд Груп представя на пазара Littlemill Private Cellar Collection. Тези силно търсени бутилки представляват последните запаси от уиски Литълмил, притежавани от Лох Ломонд Груп.

Последно пуснатата на пазара партида, 2017 Private Cellar Edition, е втората и се състои от 500 индивидуално номерирани бутилки във формата на декантери, ограничена серия, пълни с 27-годишно уиски. Всеки декантер се предлага с малко парченце от бъчвата, използвана за отлежаване на уискито, както и с тест мостра в мини бутилка. Цената на дребно е около 3000 щ.д. на бутилка.

Матюс казва, “разполагаме с бъчви с много ограничен брой налично уиски,” така че не може да се предвиди колко дълго ще продължи тази програма, но ще има още пуснати в продажба количества от Littlemill Private Cellar Edition.

Sláinte

 

15 юни 2020
Ароматна свежест на хвойна и лайм ... от Порт оф Лиит

...Перфектената разхлада от Северните Брегове на Шотландия.

прочети още
25 февруари 2020
Премиера на кру коняци от изба Реми Ландиер Франция

Първите представители от високия клас КРУ Коняци РЕМИ ЛАНДИЕР са вече на Българския пазар, представени от Аутентик Дринкс - поръчайте на WWW.A-DRINKS.EU

прочети още
27 декември 2019
Как се сбъдват мечтите - история в сегашно време

Запознайте се с основните герои, виновни за това УИСКИТО отново да заживее в Единбург, един от най-красивите градове на земята. Кратка история на това, което предстои : Възраждането на уиски производството в Единбург. https://leithdistillery.com/

прочети още
7 ноември 2019
ДРАМ МОР ГРУП също избра АУТЕНТИК ДРИНКС ЕООД за свой партньор за България

ДРАМ МОР ГРУП избра АУТЕНТИК ДРИНКС ЕООД свой партньор за България. Чрез методите на съвременния световен маркетинг, в което ДРАМ МОР основополагат своята експертиза и добавена стойност на услугите си, компанията подпомага традиционни шотландски производители да развиват нови пазари и да достигат до нови клиенти. Избирайки нас АУТЕНТИК ДРИНКС ЕООД за своя парньор за България ДРАМ МОР ни дават висока оценка, която се надаваме да потвърдим и заслужено да запазим. Повече за компанията и нейните основатели можете да прочетете в статията и в сайта на компнията.

прочети още
1 август 2019
АУТЕНТИК ДРИНКС увеличава своето портфолио и стартира работа с нови световни брандове.

Като продължение на нашата дългосрочна стратегия за представяне на висококачествени автентични продукти, ние с удоволствие съобщаваме, че добавяме към портфолиото си нови водещи световни производители и продукти. (Loch Lomond Brewery, MEADLY, The Port Leith Distillery, Dràm Mòr и други.)

прочети още
16 февруари 2019
За първи път в Пловдив бира Лох Ломонд в 1890 в Капана

За първи път в Пловдив бира Лох Ломонд в бар 1890 в Капана

прочети още
10 юли 2018
За трети път ще бъдат отличени лидерите в класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“ ...

...Събитието се провежда в партньорство със Solytron/ Xiaomi, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Infiniti, Philip Morris Bulgaria, VMware България, MBL, и с подкрепата на Аутентик Дринкс, Загорка, Мидалидаре Естейт и Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.

прочети още
9 април 2018
QUINTE FLUSH ROYALE by Loch Lomond

Специален промо пакет за Колекционери и Ценители!

прочети още
12 март 2018
The Scotch Whisky Regulations 2009

Definition of “Scotch Whisky” and categories of Scotch Whisky 3.—(1) In these Regulations “Scotch Whisky” means a whisky produced in Scotland— (a)that has been distilled at a distillery in Scotland from water and malted barley (to which only whole grains of other cereals may be added) all of which have been— (i)processed at that distillery into a mash; (ii)converted at that distillery into a fermentable substrate only by endogenous enzyme systems; and (iii)fermented at that distillery only by the addition of yeast;....

прочети още
21 февруари 2018
The Open Agrees High Profile Partnership With Loch Lomond Whiskies

A prestigious, five-year partnership has been agreed between The Open and award-winning independent Scotch whisky distiller Loch Lomond Group for its Loch Lomond Whiskies brand.

прочети още
4 февруари 2018
Празнувай празника на любовта в SAC - Sofia Airport Center

Подарете си приятни моменти заедно на този прекрасен празник.

прочети още
4 февруари 2018
Празнувай празника на любовта в PARK CENTER MALL

Подарете си приятни моменти заедно на този прекрасен празник.

прочети още
22 януари 2018
Да празнуваме заедно празника на Любовта в PARK CENTER мол на 14ти Февруари 2018

С дегустация на най-добрите ни продукти, премиера на нови продукти , игри и изненади. Томбола и приятно прекарване през целия ден. Подарете си прекрасни емоции , спечелете подарък и се насладете на приятни моменти в компанията на любимите си хора.

прочети още
12 януари 2018
Happy 13 CLANSMAN's

Не винаги 13 е на липса на късмет. Вземете кашон и получавате 12 + 1 = 13 бутилки добро настроение 3 години в дъбови бъчви , лек полъх на плодове ванилия и торф за скромните 180 лв с ДДС от наш склад.

прочети още
20 декември 2017
Коледен Базар в SAC - AUTHENTIC SCOTCH WHISKY , LOCH LOMOND, SAC SOFIA , PARK CENTER

Заповядайте от 18-ти до 22-ри декември в SAC - София Еърпорт Център - бул. "Христофор Колумб" 64. Централна сграда фоайе рецепция. Неограничен достъп, преференциални цени за всички.

прочети още
23 декември 2017
Нашият електронен магазин ASW-BG.com бе оценен като ДОБРА практика за използване на платформата SHOPIKO.

Благодарим на колегите от SHOPIKO за оценката и признанието да покажат нашия електронен магазин като добра работна практика за използване на тяхната платформа за електронна търговия.

прочети още
4 декември 2017
Happy 8 DEC 2017 with Clansman

Тък като ни стана коледно с този снежец, който заваля, решихме да направим подарък на 10 студенти предколедно за 8 декември

прочети още
1 декември 2017
Пазарувайте с отстъпки вeче и със "SAC Community Discount Card"

Благодарение на любезното съдействие на SAC - SOFIA AIRPORT CENTER, нашите общи настоящи и бъдещи клиенти ще могат да се запознаят с автентични и уникални продукти от сърцето на ШОТЛАНДИЯ.

прочети още
12 ноември 2017
Регистрирайте се и вземете безплатно промокод за 25% отстъпка ...

Регистрирайте се и вземете безплатно промокод за 25% отстъпка за първата си поръчка в рамките на 2017 г.

прочети още
10 ноември 2017
Официално откриване на ел. магазин - AUTHENTIC SCOTCH WHISKY

След година работа в област, която е напълно нова за нас, решихме да направим собствен електронен магазин, портал и блог, чрез който да споделим знанията си за хобито ни, което постепенно се превърна в страст и бизнес. Причини за това има много ...

прочети още